Rottweiler eğitimi bu ırkın taşıdığı özelliklere has bazı niteliklere sahip özel bir köpek eğitimi türüdür. Köpek eğitimi genel olarak bütün ırklar için insanlar ile hayvanlar arasındaki ilişkilerin istikrarını ve güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Hayvanların daha fazla uyum sağlayabilmesi diğer insanlara zarar vermemesi, fiziksel ve psikolojk olarak sağlıklı olabilmesi birtakım eğitim çalışmalarının sistemli bir şekilde uygulanmasına bağlıdır. Tüm bu çalışmaların başarıya ulaşabilmesi bazı şartların yerine getirilmesine bağlıdır. Başlangıç olarak köpeğinizin cinsinin özellikleri ona vereceğiniz eğitimin niteliğini belirleyecektir. Sözkonusu olan bir rottweiler ise belirli bir süre sonra köpek kendi ırksal özelliklerini size belli etmeye başlayacaktır. Bu özelliklere uygun eğitimi uygularsanız başarıya ulaşma yüzdeniz artacaktır.
Rottweiler Eğitimi sabır disiplin ve düzenli çalışma gerektiren bir konudur. Bu hayvanların koku alma duyguları ve sezgileri diğer ırklara göre bir hayli gelişmiştir. Bu nedenle de son derece hassas köpeklerdir. Eğitimleri doğar doğmaz başlamalıdır. Yeni doğmuş köpeklerinizin ilk eğitim dönemi altı aylık olana kadar olan dönemdir. Bu dönemde köpek sizi iyice tanımalı, bu konuda köpeğiniz ile yakın bir ilişki kurmalısınız. Ses tonunuzdan onu sevme biçiminize kadar bir takım detaylara dikkat etmelisiniz. Bu hayvanlar hafızları güçlü canlılardır. Özellikle yavruları henüz bir aylıkken elinize alarak okşamalı ve sevginizi göstermelisiniz. Bu konuda geç kalırsanız yavrunuzun büyüdüğünde çekingen ve mesafeli olmasına yol açabilirsiniz. Daha sonraki aşamada köpeğinizin kolayca algılayabileceği bir isim koyun ve ona daima bu isimle seslenin. İsimlerin kısa heceli kolay anlaşılır olması işinizi kolaylaştıracaktır.
Yavruların düzenli bir beslenme saati olmalıdır. Beslenme saatleri dışında köpeğinize yemek vermeniz köpeğinizin ileride her an yiyecek istemesine sebebiyet verir ki bu istenmeyen sağlıksız bir durumdur. Rottweiler eğitimi konusunda kararsızlık, disiplinsizlik ve çelişkili davranışlar, köpeğinizin büyüdüğünde karakterine yansıyacağından bu konularda hassasiyet göstermeniz önemlidir. Yemek yeme alışkanlığı konusunda zamanı planladıktan sonra köpeğinizi tasma ile tanıştırmalı ve onu tasmaya alıştırmaya küçükken başlamalısınız. Başlangıçta hassas ve yumuşak deri tasmalar tercih ederek, tasma sebebiyle zarar görme olasılığını en aza indirebilirsiniz. İlerleyen aşamalarda hafif bir zincir ile tasmanızı tamamlayabilirsiniz.
Temel itaat eğitimi ile ilgili çalışmalara 6 ile 12 aylıkken hız verebilirsiniz. Genellikle köpeğiniz henüz üç aylıkken söylenenlerin pek çoğunu anlayabilir duruma gelecektir. Bu kelimeleri bu aylarda empoze etmeye başlamalısınız. Bununda en temel püf noktası ona öğretmeye çalıştığınız her sözün bir beden hareketiyle eş zamanlı olarak yapılmasıdır. Örneğin her gel komutuyla elinizi çırpın ya da elinizi dizinize vurun. Ya da bak derken parmağınızı şıklatarak köpeğinizin dikkatini çekebilirsiniz. Köpeğinize saldırma eğitimi ile ilgili olan tut eğitimi için hareketli bir nesne ile örneğin bir top yardımıyla bu çalışmaya başlayabilirsiniz. Ara bul eğitimi için köpeğinizin bulmasını istediğiniz nesneyi önce ona koklatmalı sonra saklamalısınız. Bunu yaparken köpeğinizin oynamaktan hoşlandığı nesneleri kullanırsanız işiniz daha da kolaylaşacaktır. Sözlü komutlarla ilgili çalışmaların yanısıra köpeğinizin kondisyonu ve fiziki gücünü geliştirmeniz için de birtakım egzersizler ve çalışmalar yapmalısınız. Bunu gerçekleştirmek için köpeğinizin bir takım yapay engelleri aşabilmesi ile ilgili çalıştırılması gerekir. Başlangıç olarak köpeğinizin kapasitesine göre belirleyeceğiniz yükseklik ve genişliklerde bariyerler seçerek köpeğinizin bunların üzerinde atlamasını sağlayabilirsiniz. Bunlar için başlangıç olarak köpeğinizin kendisine zarar vermesini de engelleyecek plastik bidonlar kullanabilirsiniz. Denge çalışması için 3 ya da 4 metre uzunluğunda yerden yaklaşık 50 cm yüksekliğinde 30 cm çaplı uzun kütükler kullanabilirsiniz.