Köpek beslemek birçok insanın hayal ettiği, bazılarının gerçekleştirdiği bir hayaldir. Çoğu insan küçük bir çocukken, kendisine ait yavru bir köpeğin varlığını istemiş ancak birçoğu ailesini ikna edememiştir. İkna edebilenlerin ise aileleri, köpek büyüyüp de bakımı daha zor bir hale geldiğinde onu evden uzaklaştırma yoluna gitmişlerdir. Böylelikle köpek sahibi olmak çocukların zihninde kısa bir anı olarak kalmıştır. Belki de en şanslı olan çocuklar, doğduklarında ailelerinde zaten evcil bir köpeğin var olduğu çocuklardır. Onlar büyüme sürecinde hayvan sevgisini de tatmış olacak ve bu onların hayatında önemli bir olgu haline gelecektir.
Köpek bakımı çok kolay olmamakla birlikte, kişi köpeğini gerçekten seviyor ve özveri ile onun sahipliğini kabul ediyorsa kolay bir hal alacaktır. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de köpeğin eğitimidir. Eğitim almamış bir köpek, zaten zor olan bakım işini daha da zorlaştıracak ve bazı anlarda kişiyi köpek bakıcılığını bıraktırmaya varan düşüncelere sokacaktır. İyi eğitilmiş bir köpek ise her ortamda sahibine gurur kaynağı olacaktır. Onun sizin verdiğiniz komutlara uyması, söylediklerinizi anlaması ve sizi koruma içgüdüsü ile tehlikeli anlarda harekete geçmesi sizi de oldukça sevindirecektir.
Kartal Köpek Eğitim Merkezi
Köpekleriniz için gerekli olan eğitimi iyi araştırıp, öğrenip kendiniz evde uygulayabileceğiniz gibi bir uzmandan da yardım alabilirsiniz. Oturduğunuz bölgede köpek eğitimi için merkezler bulunacaktır. Örneğin; internette Kartal Köpek Eğitim Merkezi yazarak arama yaptığınızda, Kartal bölgesi için var olan merkezlere ulaşabilirsiniz. Profesyonel bir eğitim, köpeğinizin yaşamı boyunca unutmayacağı ve uyacağı kuralları içermektedir. Peki köpeğimiz için verilmesi gereken eğitimler nelerdir, şimdi bunlara değinelim.
Tuvalet Eğitimi: Tuvalet eğitimi köpeğiniz henüz küçük bir yavru iken verebileceğini hatta vermeniz gereken bir eğitimdir. Eğitime başlamadan önce onun tuvaletini evin içinde sizin belirleyeceğiniz bir bölgeye mi yoksa dışarı mı yapacağına karar vermeniz gerekir. Eğitim tam olarak başarıya ulaşıncaya kadar onu kontrol altında tutmanız ve her hareketini izlemeniz gerekmektedir. Beslenme durumu bu noktada çok önemli. Normal verdiğiniz öğünlerin haricinde fazla beslememeniz gerekir. Aksi halde sindirim durumu değişeceğinden köpeğinizin tuvalet düzeni bozulacaktır.
Temel İtaat Eğitimi: Bu eğitim köpeğinizin eğitim hayatının da temelini oluşturacaktır. Ona vereceğiniz sonraki tüm eğitimlerin temelinde temel itaat eğitimi bulunmaktadır.
Bu eğitimde köpeğiniz yat, kalk, otur, bekle ve hayır gibi sık kullanacağınız bazı temel komutları öğrenecektir. Eğitim köpeğinizde tasma takılı iken verilmektedir. Bu ona itaat etme özelliğini kazandıracaktır. Köpeğiniz ile her ortamda rahatlıkla anlaşabilmenizi ve onun üzerinde otorite kurmanızı sağlayacaktır. Bu eğitim köpeğiniz 6 ayı doldurduktan sonra verilebilir ve yaklaşık 4 hafta sürmektedir.
İleri İtaat Eğitimi: Bu eğitim temel itaat eğitiminden hemen sonra verilmektedir ve iyi bir temel eğitim almış köpeğinizin ileri itaat eğitimini oldukça kolay ve hızlı bir şekilde öğreneceğini unutmayın. Bu eğitim sırasında köpeğiniz artık tasmasız olacaktır. Bu sefer “gel” gibi komutları öğrenecek ve “bekle” komutunu aldığında artık daha uzun süre bu komuta uyacaktır. Onun dikkatini dağıtacak bir ortamda bile olsanız, bu eğitim sayesinde sizin söylediklerinizi dinleyip uyacaktır. Hatta siz onun yanında değil de biraz ilerisinde bile olsanız size tam olarak itaat edecektir.
Koruma Eğitimi: Koruma eğitimi her köpek için geçerli değildir. Daha çok bekçi rolü üstlenebilen iri ırk köpekler için uygun olabilmektedir. Bu eğitim sayesinde köpeğiniz, komutunuz ile sizi koruma durumuna geçecek, hatta sizden bir komut gelmese bile, sizin tehlikede olduğunuzu anlarsa, direk olarak olaya müdahale edecektir. Onu sizi korurken gördüğünüzde, onunla gurur duymamanız için bir sebep yoktur.