© Tüm Hakları Saklıdır.

Köpek Eğitimi | Köpek Oteli Hakkında Bilgi Paylaşım Platformu

köpek eğitimi istanbul
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Köpek Eğitimi
  4. »
  5. Clicker Köpek Eğitimi Nedir?

Clicker Köpek Eğitimi Nedir?

admin admin - - 6 dk okuma süresi
1206 0

Clicker eğitim sistemi balinalar ve yunuslar ile iletişim kurmakta 1640 yıllarında ortaya çıkmış bir sistemdir. Aynı prensipte köpekler üzerinde uygulandığı olumlu sonuçlar alınmıştır. Diğer çoğu evcil hayvanların eğitimi sırasında clicker kullanılır. Köpekler sahiplerinden gelen onay mesajlarını çok severler. Pozitif köpek eğitimi içerisinde kullanılan metodlardan bir tanesidir. Bu metod eğlenceli, modern ve en etkili yöntemlerden biridir. Clicker köpek eğitimi köpeğinizle aranızda doğru bir şekilde ve basit olarak ilişki kurmanızı sağlar. Clicker eğitimi ile köpeğinizi her konuda eğitmekte kullanabilirsiniz. Ya da bu eğitim metodunu sadece eğlence için de kullanabilirsiniz. Örneğin; köpeğinize kulak kaşımayı ya da esneme hareketlerini komut olarak öğretebilir ve bunu ona yaptırabilirsiniz. Klasik köpek eğitim metotlarında bu komutları öğretmek zordur. Clicker avuç içinize sığabilecek boyutta plastik bir kutudur. Çıkardığı klik sesi ise üzerinde bulunan gergin çelik düzenekle ya da yine üzerinde bulunan düğme aracılığıyla oluşur. İsmini çıkarmış olduğu sesten alır.

Clicker Köpek Eğitimi Nedir?

Clickerın amacı köpeğinizin yaptığı doğru hareketler sonucunda bu yaptığın doğru uyarısı vermektir. Köpek hangi hareketinin doğru sayıldığını bilecektir. Klik sesi geldiğinde köpeğiniz doğru bir iş yaptığını bilecek ve ödüllenmek için bekleyecektir. Clicker eğitim sistemi kısaca köpeğin yaptığı doğru hareketin sonucunda ödüllendirilecekse kullanılan bir araçtır. Köpek bu klik sesini duyduğunda ödülleneceğini bilir. Köpeğinizin yapmış olduğu doğru hareket sonucu çıkarttığınız klik sesi onu size getirecek ve ödülünü beklemeye başlatacaktır. En başlarda köpeğinize ödül olarak ödül bisküvisi verebilir sonrasında ise her başarılı sonuçta küçük sevgi gösteriler ve övgüler hediye edebilirsiniz. Köpeğinizin clicker cihazını tanıması için öncesinde adaptasyon seansı görmesi gerekir.

Köpek bu seanstan sonra cihazı tanıyacak ve ne demek olduğunu anlayacaktır. Clicker köpek eğitimi sırasında etrafta dikkatini dağıtacak sesler ve nesneler olmamalıdır. Eğitim sırasında ödülünüzü de yanınızda hazır bulundurun. Sonrasında tek gereken şey sabırla köpeğinizle ilgilenmek olacaktır. Clicker eğitimine başlıca ismiyle seslenerek başlayabilirsiniz. İsmiyle seslendiğinizde köpek dönüp size bakarsa klik sesini çıkarın. Bunun iyi bir şey olduğunu algılayacak ve her klik sesini duyduğunda ödülünü bekleyecektir.

Clicker’ın Etkisi

Pozitif eğitim sisteminin bir parçası olduğu için köpeğinizin hoşuna giden bir ses tınısı olacaktır. Aile köpeği ise aile içerisindeki herkes bu cihazı doğru zamanda kullanabilir. Köpek bu sesi duyduğunda her zaman aynı şeyi algılayacaktır. Günün stresi, yaşantımızdaki aksilikler köpek dostlarımıza ses tonumuzla yansımamış olacaktır. Her zaman aynı tonda çıkan klik sesi köpeğin algılamasını kolaylaştıracaktır.

Hangi köpekler clicker ile eğitilir?

Köpeklerin yaşları clicker eğitimi için önemli değildir. Ancak bazı ürkek köpekler ile önceden uygulanan klasik yöntemler nedeniyle sorun oluşmuş köpeklerde clicker adaptasyon dönemi biraz uzun sürebilir.

Clicker eğitimi ne kadar kullanılabilir?

Clicker eğitim süresi boyunca onu eğiten kişinin ya da eğitmenin işini kolaylaştırır. Köpek clicker sistemini öğrendikten sonra tekrar yapılmadığı takdirde köpek bu metodu unutacaktır. Eğitim verildiği aşamalarda köpek üzerinde kullanılan clicker doğru sistemdir. Köpeğin öğrenmiş olduğu eğitim metodlarında clickerın kullanılmasının bırakılması ve yeni eğitim aşamalarında kullanılması gerekir. Bunu başarıyla geçen köpeğiniz artık sürekli bir komut bekleyecektir.

Clicker Köpek Eğitimi Nedir?

Uzun ve art arda eğitimler yerine kısa süreli ancak eğlenceli bir şekilde eğitimler sağlıklı olacaktır. Vermiş olduğunuz her bir eğitim komutu için 5 dakika süre belirleyebilirsiniz. Sonrasında biraz zaman geçtiğinde tekrar deneyebilirsiniz. Bu daha sağlıklı bir sistem oluşturacak köpeğinizi sıkmadan eğitecektir. Vermiş olduğunuz ancak başarısızlıkla sonuçlanan komutları farklı mekânlarda deneyebilirsiniz. Örneğin; evde denemiş ancak sonuç alamamış olduğunuz komutu bahçede deneyerek olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Ya da tam tersi de olabilir. Köpek eğitiminde en önemli kural sabırdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir