Hiç kimse şirin köpek yavrularından uzak kalamaz ve onu sevmekten kendini alamaz. Bu yüzden daha çok vakit geçirebilmek adına yavru köpeklerin beslenmeye ve büyütülmeye başlanması büyük bir sorumluluktur. ”Ağaç yaş iken eğilir.” atasözü dikkate alındığında yavru köpek eğitimi de bakımı için alındığı yere ilk girdiği andan itibaren başlamaktadır.
Eğitime başlamadan önce de disiplini, tutarlılığı, kararlı ve net duruşu, şefkatli tavırları yavrudan esirgememek eğitimi çok daha kolay ve anlaşılır hale getirecektir. Disiplini göstermek adına köpeğinize her zaman aynı isimle hitap etmelisiniz, sevgi sözcüklerini kullanmak için eğitimin bitmesini beklemekte fayda vardır. Büyüyünce yapmasını istemeyeceğiniz davranışları yavruyken de engellerseniz bu tutarlı tavrınızla köpeğinizi hırçınlaştırmadan ya da alıştığı düzeni kaybetmeden kolayca eğitebilirsiniz. Hayvanların zihninin bir insan kadar kolay kavramadığını düşünürsek, iki veya daha fazla komutun bulunduğu cümleler kafa karışıklığı yaratacaktır, bu yüzden ”Gel.” , ”Otur.” gibi tek komuttan oluşan basit cümleler kurmak daha kolay anlamasını sağlayacaktır. Beklenilen davranışı yapmadığında daha şefkatli davranabilir ve istenileni yaptığında ödüllendirerek devamlılığı sağlayabilirsiniz.
Eğitim öncesi yapılması gerekenler tamamlandıktan sonra asıl iş yavru köpeğinizi doğru bir şekilde yetiştirmenizdir. Bu işe ilk olarak ısırmasını, eşyalarınızı dişlemesini engelleyerek başlayabilirsiniz. Bir bebeğin anne memesini bırakması gibi düşünerek daha sakin ve hafif adımlar atın. Elinizi ısırdığında bağırmadan ”Hayır!” derseniz ısırmaması gerektiği komutunu sizden alacaktır. Isırmanın tekrarlanması durumunda bu komutu yenileyin ama bunu bağırarak yapmayın, çünkü baskı altında yetişen bir çocuğun daha sonra bu hareketi dışa vuracağı gibi köpeğiniz de aynı hareketi daha hırçın bir şekilde yineleyecektir. Unutulmamalıdır ki annesinin yerine köpeğinizin yeni ebeveyni konumundasınız ve o sizin aynanız. Eğitimin ikinci aşaması ise onu sosyalleştirmek ve olası hastalıklardan koruyarak eğitimin geriye düşmesini engellemektir. Aşılarını yaptırmak onu hastalıklardan koruyacaktır ve gidilen yerlerde, aynı ortamda sizinle beraber kalması o ortama alışmasına ve sosyalleşmesine katkı sağlayacaktır, böylece yabancılaşması engellenir. Üçüncü püf noktası ise yavrunuzun yaptığı olumsuzlukları görmezden gelmektir. Size veya kendine zarar vermediği sürece yaptığı küçük olumsuzlukları görmezden gelmeniz ve sessiz kalmanız, size alışma evresinde yeteri kadar streste olan yavru köpeğinizin daha fazla baskı yaşamasını engelleyecektir. Eğitimin bir diğer aşaması ise bakımını yaptırırken istediğiniz doğrultuda ilerliyorsa, bakım bittikten sonra onu okşayıp sevdiğinizi belirten sözcükler söyleyerek ödüllendirin. Böyle yapmak hem bu davranışla ödüllendirileceği bilgisini aşılar hem de kontrolün sizde olmasını sağlar. Ayrıca tutarlı olmak da bu işin en önemli parçalarındandır. Evde olumlu ve olumsuz davranışlarına gösterdiğiniz tepkileri dışarıda da aynı şekilde uygulamalısınız, bu durum o davranışların yerleşmesini ve itaat konusunda sıkıntı çekmemesini sağlayacaktır. Son ve en önemli sayılabileceklerden biri de tuvalet eğitimidir. Yavru köpek eğitimi kapsamında işe en çok yarayacaklardan birisi budur. Bu işlem için farklı yollar denenebilir ama sanırım en basiti anlatacağımızdır. Köpeğiniz için bir bakım odası belirleyin, her yerini gazete ile kaplayın. Tuvaletini bu oda içerisinde yaptıktan sonra her gün bir gazete kağıdını alarak tuvaletini kalanlardan birinin üstüne yapmasını sağlayın. Bu şekilde günden güne azaltarak tuvaletini yapmasını istediğiniz noktayı birlikte belirlemiş olacaksınız. Evde tuvalet eğitimi vermek istemezseniz günde üç kere ve her gün aynı saatte dışarıya dolaştırmaya çıkartıp tuvaletini yapmasını sağlarsanız evde yapmaması gerektiğini öğrenecektir.
Tüm bu öneriler doğrultusunda gerçekleştirilen yavru köpek eğitimi sizi zorlamayacaktır ve köpeğinizin daha uysal ve sağlıklı olmasında da etkisi olacaktır.