© Tüm Hakları Saklıdır.

Profesyonel Köpek Eğitimi , İstanbul Köpek Oteli

köpek eğitimi istanbul
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Köpek Çiftlikleri
  4. »
  5. Yorkshire Terrier Köpek Eğitimi

Yorkshire Terrier Köpek Eğitimi

admin admin - - 7 dk okuma süresi
2002 0

Hayvan sever kişiler tarafından evlerde beslenen evcil hayvanların başında köpekler gelmektedir. Evin enerji, neşe kaynakları olan köpeklerin farklı ırkları bulunmaktadır. Bazı ırkların bakımı daha zor olup bahçeli geniş bir alan ihtiyacı duyulurken bazıları ise küçük olduklarından ev ortamında daha rahat bakılabilmektedirler. Terrier ırkına ait köpekler evde çoğunlukla bakılanlar arasındadır. Bunların en tanınmışı da İngiltere kökenli Yorkshire Terrier’dir. Broken-Haired Scottish Terrier adıyla da bilinmektedirler. Köpek yarışmalarında görmeye alışık olduğumuz bu türler çok sevecen ve hareketli hayvanlardır. Dost canlısı, küçük ama cesur, yabancılara karşı tepkili, sahibine karşı itaatkâr ve iyi bir arkadaştırlar.

 

Ne kadar yaşarlar? Ağır mıdırlar?

Ortalama ömürleri 14–16 yıl kadardır. Dişi ve erkekleri 3-4 Kg. kadar olan küçük, güzel sevimli biraz yaramazlığı seven hayvanlardır. Yerden yükseklikleri dişi ve erkeklerde hemen hemen aynı olup 15–17,5 cm arasındadır.

 

Hangi koşullarda yaşayabilirler?

Ev dışında koşup oynamayı sevseler de ev içinde özellikle apartman dairelerinde rahatlıkla yaşayabilirler. Yorkshire’lar soğuğa karşı hassastır. Bulunduğu yerde buna dikkat edilmelidir Kış aylarında koruyucu giysilerle dışarıya çıkarılması onları korumaya yetecektir. Sevgi ve ilginiz onları çok mutlu edecektir.

 

Evdeki rutin bakımları

Enerji dolu Yorkshire’ların gün boyu koşu oynaması yeterlidir ama dışarıda dolaşmayı da severler. Fazla tüy dökmedikleri için özellikle Yorkshire’lar tercih edilmektedir. İpek gibi uzun, sırt kısmından ikiye ayrılıp aşağı doğru sarkan tüylere sahiptirler. Tüyleri her gün fırçalanmalıdır. Köpek yarışmaları ve sokaklarda dolaştırılan köpeklerin bazılarında görmeye alışık olduğumuz gibi tokalarla toplanması da tercih edilebilir. Diş bakımları da düzenli olarak yapılması gerekenler arasındadır.

 

Dişilerin doğum yapması

Dişi köpeğiniz doğum yapacak, biraz zor geçtiği için veteriner desteği alınmasında yarar vardır. Yeni doğanlar siyah veya ten renginde olsa da büyüdükçe erişkinlerin tüy rengini alacaklardır. Yetişkin tüyleri beyaz üzerine yer yer kahverengi, siyah desenlidir.

 

Genel karakterleri ve eğitimi

Aşırı sevgiden hoşlanan, insana çok bağlı, sadık köpek türlerindendirler. Oldukça zekidirler, eğitimleri kolay hayvanlar olsa da birkaç aylıkken eğitime başlanması, sabırlı ve tutarlı, sert olmayan bir eğitimden geçmesi önerilmektedir. Biraz inatçı olsalar da Yorkshire Terrier Köpek Eğitimi sırasında mesela bir bisküvi ile ödüllendirmek eğitimine katkı sağlayacaktır. Çok havlayan bir ırk olması sebebiyle eğitimi sırasında buna da dikkat edilmesi gerekmektedir. Kızdırıldığında veya korktuğunda, bir şeye şaşırdığında ısırabilseler Yorkshire Terrier Köpek Eğitimi planlanması bu eğilimlerine göre yapılmalıdır.

 

Eğitimlerinde ilk basamak temel eğitimdir ki sahibine itaati, sahibine adım uydurarak yanında, onu geçmeden yürümesi, gel, otur, kalk, yat, bekle gibi genel bazı komutları öğrenmektedir. Bu sırada tuvalet eğitimi de verilmektedir. Yorkshire Terrier’lerin tuvalet eğitimleri de oldukça sabırlı olmayı gerektirir. Evlerde yaşayan köpekler ailenin bebekleri, çocukları gibidir. Sahibini lider olarak kabullenen köpeklerin eğitimleri adım adım sevgi ile gerçekleşmelidir. Küçük yavrular sık çiş yapma eğilimindedirler, 6–9 aya kadar kasları tam gelişmediği için tuvaletlerini kaçırmak gibi ufak kazalar olabilmektedir. Her gün sabahları ve akşamları olmak üzere iki kez dışarıya çıkarılıp gezdirilmeleri tuvalet eğitiminin bir parçasıdır. Yemeklerden sonra ve uykudan uyandıktan sonra tasma takılarak yaptırılan bu gezintiler sırasında tuvaletini yapan köpeğin başı okşanır, aferin övgü sözcüğü kullanılır ve bisküvi ya da sevdiği başka küçük parça bir mama ile ödüllendirilirse bu eğitimlerin tekrarıyla bir süre sonra tuvalet eğitiminde aşama kaydedilecektir. Yavru çok küçükse gece yarısında da bir kez tuvalet için dışarı çıkarılması gerekebilmektedir. Gece tuvaletini tutmayı genellikle 5 aylık olduğunda başarabilir.

Tuvaletini yaparken biraz uzaklaşmanız onu rahatlatacaktır. Hep aynı yere götürmek de tuvaletini yapacağı yeri kolay öğrenmesine yardımcı olacaktır. Eğer dışarıya çıkarılamayacaksa ev içinde kat kat kalın serilmiş gazeteler, karton ya da ped serilmiş bir köşe oluşturulup oraya alıştırmaya çalışmak yerinde olacaktır. Tuvaletini nereye yapacaksa serdiğiniz gazete veya petin üzerine yavruların eğitimi için hazırlanmış “puppy trainer” denilen çiş alıştırma damlasından birkaç damla damlatılması gerekecektir. Bunun yerine köpeğinizin kendi çişinden birkaç damla bulaştırılarak tuvalet yapacağı yeri bellemesine yardımcı olunabilmektedir. Tuvaletini evin içinde yapmaması gereken bir yere yaptı ise tekrar kokuyu algılayıp aynı yere yapmaması için koku kalmayacak şekilde temizlenmelidir. Cezalandırmak iyi fikir değildir. Sert davranışlar güven kaybetmesine neden olacak, eğitimde aksamalara yol açacaktır.

Temel eğitimden sonra tasma takılmadan yapılan ileri itaat eğitimine geçilmekte ve sahibiyle beraber tasmasız yürüme, verilen kısa ve net komutlara tam olarak uyması, sahibiyle tam uyum sağlaması geliştirilmektedir. Evde yaşayacak Yorkshire’lar için sözü edilen Yorkshire Terrier Köpek Eğitimi yeterli olacaktır. İyi bir eğitimin sonunda güven duyabileceğiniz, sevgi dolu iyi bir bekçi köpeğiniz olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir