Köpek eğitmenleri köpeklerin genel karakteristik özelliklerini, ruhsal yapısını ve psikolojik davranış özelliklerini yakında tanıyacak düzeye gelen uzman kişilerdir. Her köpek sahiplerinin köpeklerinden beklentileri birbirinden farklıdır. Köpek sahiplerinin köpeklerinden beklentilerine göre köpeklere verilecek eğitimler seçilip programlanabilir. Bu programlama sistemi köpek eğitmenleri tarafından yapılmaktadır. Köpek eğitmenleri köpeklere verilecek eğitimleri seçerlerken dikkat ettikleri en büyük husus köpeklerin ırklarıdır. Çünkü her köpek ırkına verilecek eğitim sistemi aynı olmamaktadır. Kimi köpekler eğitime meyilli olurlarken kimi köpekler içinse eğitim konusunda büyük bir sabır gereklidir. Köpek eğitmenleri eğitim programlarını belirlerken sadece köpeklerin ırk özelliklerine bakmazlar. Aynı zamanda köpeklerin alışkanlıklarına o anki psikolojik durumlarını da göz önünde bulundururlar.
Köpek eğitmenleri köpeklerin teslim edilmesinden önce köpek sahipleri ile bir ön görüşme yaparlar. Bu ön görüşmede köpek sahiplerinin varsa köpekleri ile ilgili şikâyetleri ya da merak ettikleri konular sorulur ve ortak çözüm yolu bulunur. Bu yapılan görüşme neticesinde köpek eğitmenleri köpekler hakkında nasıl bir eğitim programı yapılacağına, neler yapılırsa köpeğin gelişimine olumlu etki yapacağına karar verirler. Bu görüşme hem sözlü hem de form doldurma suretiyle yapılır. Mesela öncelikle köpeğin boy ve kilo ölçümleri yapılır. Bu eğitime başlamadan önce yapılır ve eğitim sonucunda yeniden ölçülürler.
Köpek Eğitmenleri
Köpek eğitmenleri köpeklerin karakteristik özelliklerini, alışkanlıklarını tespit ettikten sonra eğitim programının vermiş olduğu programları uygularlar. Bu esnada köpek eğitmenleri ile köpek sahipleri üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmektedirler. Köpek eğitmenleri sadece köpeklerin sorunlarında ya da eğitim yetersizliklerinde değil her konuda yeterli bir köpek bile olsa köpek sahiplerinin gideceği tatil ya da uzun seyahatlerde köpeklere refakat etmektedir. Bu refakat esnasında köpeklerin temel ihtiyaçları ile de yakından ilgilenirler.
Köpekler gerek eğitim ya da gerek refakat hizmetleri esnasında geniş oyun parklarında oyunlar oynatılarak eğitilmektedirler. Bu durum köpeklerin günlük enerji atma ihtiyaçlarını da gidermektedir. Köpeklerin eğitim düzeylerine göre köpeklere temel itaat eğitimleri ile başlayan eğitim programları ileri itaat eğitimi ve sosyalleşme projeleri ile devam etmektedir. Aynı zamanda köpekler farklı ırklar olarak bir araya getirilerek sosyalleşmeleri konusunda da gelişimlerine önem verilmektedir.
Köpeklerin eğitimleri, sosyalleşmeleri, beslenmeleri ve sağlıkları bir bütün olarak gelişimlerinde çok önemlidir. Bu sayılanlardan birinin eksik ya da yetersiz olması köpeklerin gelişimlerinin eksik olmasını sağlayacaktır. Köpek eğitmenleri bu özellikler konusunda uzman kişiler oldukları için köpeklerin gelişimlerinde köpek sahiplerine büyük yardımları dokunmaktadır. Köpek eğitmenleri köpeklerin sadece eğitimleri ya da köpek sahiplerinin uzun seyahatlerinde değil köpekleri günlük olarak evlerinden almak suretiyle günlük programlar ile köpeklerin bakım ve eğitimleri tamamlanarak akşam evlerine yeniden teslim etme hizmeti de vermektedirler.
Köpek eğitmenleri köpeklerin sağlıkları ile de yakından ilgilenmektedirler. Köpeklerin ırksal özelliklerine göre hangi hastalıklara duyarlı olduklarını bildikleri için bu konuda köpeklerin sağlık bakımlarını yaparlar. Köpeklerin sağlıkları ya da geçirebileceği hastalıklar konusunda köpek sahiplerine bilgi verirler. Köpek eğitmenleri tarafından köpeklere verilen itaat eğitimlerinde köpeklerin komutlar ile oturması, yatması, yürümesi ve kalkması sağlanır. Temel itaat eğitimleri tasma yardımı ile yapılır. İleri itaat eğitimleri ile de tasmasız ve sözlü komutlar ile oturmaları, yürümeleri, yatmaları ve kalkmaları sağlanır. Bu eğitimler neticesinde köpekler itaat anlamında oldukça gelişme göstermektedirler. Köpek eğitmenleri köpeklerin tüyleri konusunda da önemli bilgiye sahiptirler. Tüylerini çok sık döken köpekler ile tüylerini dökmeyen köpeklerin tüy bakımları birbirinden farklı olduğu için bu iki tür köpeklerin bakımlarını ayrı ayrı ele alırlar.