Öncelikle bu aşamada güven çok önemlidir.8 haftayı doldurmuş köpekler çiftliklerden alınabilir. Köpek alacak kişiler annesinin yanında 8 haftayı doldurmuş, psikomotor gelişimini bitirmiş köpekleri tercih etmeli. Isırmanın tadını anne sütü alırken öğrenmiş, annenin memesinde ısırmayı gören kendi vücudunu kaldıran, kendisiyle barışık, kardeşleriyle oynayarak vücudunu tanımış köpekleri seçsinler. Bunun için de en iyi yerler çiftlik alanlarıdır. Ruhsatlı olan köpek alsınlar. Oradan buradan yavru alırsa ciddi rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Bazı deri problemleri anneden yavruya geçebilir. Sağlıklı köpek aldığınızı zannedersiniz fakat bir sürre sonra o hastalığı yaymış olursunuz.
Bu tip durumları görmediğinden maalesef ister istemez hastalık yayılır. Mümkünse veteriner veya hekim gözetiminde sadece ruhsatlı alanlardan bu alışveriş yapılsın.
Yetişkin Çiftlik Köpekleri
Yetişkin Çiftlik Köpekleri emesyonel davranış, ne kadar hatalıysa juvenil dönemdeki köpeğin çiftlikte emesyonel davranış tam tersine o kadar faydalıdır. Genç köpeğin çiftlik müfredatında belirtilen safhalar geçilirken, istenilmeyen hareketlerin köpek tarafından yapılmasında kesinlikle ceza ya da şiddet uygulanmamalı, bunun yerine negatif tamamlayıcılar uygulanmalıdır. Aynı şekilde istenilen hareketlerin köpek tarafından yapılması artı takviye uygulanmalıdır.
Çiftlik köpekleri yavru köpeğin annesinden ve kardeşlerinden ayrılıp gittiği yeni insan ailesine veya içinde beraberce yaşayacağı yaşam alanlarına adapte ettirilmesi demektir.
Bu eğitim çiftliklerde değil sadece ona bakacak sahiplenen yeni insan ailenin yakınında sahipleri tarafından verilebilir.
Elbette köpek sahipleri böyle konuda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olamadıkları gereğince konunun uzmanı bir profesyonelden tavsiye almaları ve bu bilgiler doğrusunda bebeğin tuvalet ya da eve uyum eğitimini yuvada kendilerinin vermesi gerekmektedir.
Aşı kontrolleri
Ayrıca aşısız ya da eksik aşılı köpekler birkaç günlüğüne de olsa özel köpek otel pansiyonlarına kabul edilmezler. 1.5, 2, 2.5 aylıkta aşıları daha yapılmamış veya birkaç aşılı yavruların buralara uzun süreli eğitime konulması zaten mümkün de uygun da değildir.
Dolayısıyla her şartlarda annesinden ayrılmış yavru köpeğinizin eve çabuk uyum eğitimini de tuvalet eğitimi de ilk başta kendiniz verebilirsiniz.
Fakat köpeğiniz eve geleli birkaç ay olmuş aynı zamanda tuvalet eğitimi verilmemişse bu durum tuvalet eğitiminden ziyade edinilmiş bu kötü alışkanlıkların bertaraf gerektirdiği adına mutlak mekan değişikliğiyle birlikte evden uzak olup yeni ortamda sıfırdan tuvalet mefhumunun uygun şekilde oluşturulmasını gerektirir.
İşte böyle bir durum söz konusu olursa zaman ücretli olarak profesyonel bir Çiftlik merkezinden hizmet almanız gerekir..
Çiftlikte yaşayan köpeklerin bakımı ayrı bir tecrübe ve sabır ister. Her gün düzenli yemek ve su verilmeli. Temiz şartlarda bakımı sağlanmalı. Yoksa her an hastalık kapabilirler. Belirli saatlerde tasmaları açılıp dolaştırılmaları sağlanır. Banyo yapmayı sevmedikleri için burada banyo eğitimi verilir. Farklı ırklardan olanlar ayrı kafeslerde beslenir yoksa birbirleriyle kavga edip ciddi yaralanmalar oluşur. Bu yaralanmalar köpekte ciddi saldırganlık ve huysuzluk yapabilir. Çiftlik köpekleri bulundukları ortama hemen alamazlar ilk başlarda Bazı sıkıntılar yaşanabilir bunun önüne geçilmek için sabırlı olunmalı köpeğe bulunduğu ortamın kendi iyiymiş gibi aşılanmalıdır. Çiftlikte yaşayan bazı köpek ırkları söyle sıralanır;
Çiftlik Köpekleri
Avustralya sığır çobanı köpeği yaşam süresi: 12-16 yıl: Avustralya sığır çobanı köpeği en büyük köpek ırklardan biri. Adından da anlaşılacağı gibi Avustralya’ya özgü bir ırk olan Avustralya sığır çobanı köpeği çiftlikler de bakılmaya gayet Müsait bir köpek türü
Akbaş yaşam süresi: 15_20 yıl: Akbaş; iri cüsseli, atletik duruşlu bakarken ve hareket halinde son derece iyi ve zariftir. Anadolu’da kullanılan çok eski koruma köpeklerinden birisidir.
Apartman hayatına uygun olmamakla beraber. Hareket etmek ve mutlu olabilmek için geniş alanlara ihtiyaç duyarlar.
Alabay (Alabai) yaşam süresi 10_15 yıl:
Sibirya soğuğundan tutun kara kum çölü sıcaklarına kadar değişken sıcaklara adapte olabilirler. Alabay’lar çiftlik yaşamına uygun ırklardır, fakat şehir yaşamına da çabuk adapte olabilir. En uygun yaşam yerleri geniş bir bahçesi olan müstakil evlerdir. Bu gibi köpek ırkları çiftliklerde kolay bir şekilde düzenli olarak bakımları sağlanır.