Rottweiler köken olarak tarihi geçmişi Ortaçağ’a kadar uzanan bir köpektir. Birtakım verilere göre Rottweiler ırkı, Antik Roma döneminde köpek dövüşlerinde kullanılan ırklardan farklı olarak, arenalarda dövüştürülmemiştir. Koruyucu köpek olma özelliğinden dolayı kasaplar tarafından, koyunların korunmasında çoban köpeği olarak kullanılmıştır. Bu özelliğiyle “kasap köpeği” olarak bilinen Rottweiler ırkından, bekçi köpeği olarak özel mülkiyetlerin korunması amacıyla da kullanılmıştır. Kökeni Antik Roma’ya uzanan Rottweiler ırkı, adını ise Almanya’nın Rottweil kasabasından almıştır.
Bunun nedeni olarak da Romalılar’ın bu günkü Almanya’yı işgali sırasında Roma askerlerinin et ihtiyacını karşılayan kasaplar tarafından kullanımının Rottweiler ırkına talebi artırmasıyla bu köpekler Almanya’daki yerli köpek ırklarıyla eşleştirilerek yetiştirilmeye başlandı. İsviçre dağ köpeği, bir diğer adıyla Bernese dağ köpeğine benzer. Bunun nedeni ise Rottweiler ile eşleştirilen yerli ırkın İsviçre dağ köpeği olmasıdır. Endüstri Devrimi’ne kadar çoban köpeği olarak kullanılmıştır. Endüstri Devrimi’nden sonra azalan hayvancılıkla birlikte çoban köpeklerine duyulan ihtiyaç azalmış ve zamanla nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. İlerleyen dönemlerde Rottweilerların oldukça güçlü köpekler olmaları ve yüksek performansları sayesinde, aynı zamanda koruyucu köpek olduklarından dolayı polis teşkilatı tarafından değerlendirilmek istenmiş, teşkilatça birtakım testlere tabi tutulduktan ve geçer not aldıktan sonra polis köpeği olarak kullanımına başlanmıştır. Böylelikle Rrottweiler yeniden önem kazanmaya başlamış ve meraklıları tarafından sahiplenilmiştir.
Rottweiler Özellikleri
Görünüş olarak geniş kafa yapısı ve sarkan üçgen yapıda orta boy kulakları, koyu renk gözleri olan ve çene yapısı ve ısırma refleksi oldukça güçlü çeneleri vardır. Tüyleri ise siyah parlak ve kısadır. Üzerinde kahverengi lekeleri olan iri bir yapıdadır. Sakin ve uysal; fakat aynı zamanda cesur ve sahibine karşı oldukça itaatkardır. Koruyucu bir köpek olduğu için ailesi ya da sahibinin tehlike altında olduğuna dair bir hisse kapılırsa hırçınlaşır. Bu da neden koruyucu amaçla kullanıldığını açıklayan bir niteliğidir. Dikkati ve cesareti dolayısıyla kullanım amacı işçi köpek olarak tabir edilir. Refakatçi, koruyucu, bekçi ve polis köpeği, iş köpeği olarak kullanılan Rottweiler köpeklerin ortalama 13 yıla kadar ömrü vardır.
Rottweiler Eğitiminde Eğitmen Faktörü
Eğitiminde önemli olan nokta her şeyden önce sabırlı bir eğitmenle eğitilmesidir. Eğitmen öncelikle köpeğin ırk özelliklerini iyi bilmeli, karakter analizini doğru yapmış olmalı, köpeği sevmeli ve onu doğru anlayabilmelidir. Köpeğe söz geçirebilmesi için doğru şekilde otorite kurabilmeli, köpeğe komutlarını net ifade edebilmelidir. Komutların verilmesinde tek heceli olmaları ve doğru ses tonlarıyla verilmeleri oldukça önemlidir. Rottweiler eğitimi video üzerinden bu ses tonuyla ilgili doğru yönlendirilmeler öğrenilebilir. Eğitim sırasında kesinlikle şiddetten uzak durulmalıdır. Eğitim tekrarlarla desteklenmeli, sık tekrarlar eğitim oturmasına ve köpek tarafından uzun süre unutulmamasında yardımcı olur. Köpeğe komut verirken beden dili ve el işaretleriyle de köpeğe gösterilmelidir. Beden diliyle ilgili görseller Rottweiler eğitimi video anlatımlarıyla desteklenmelidir.
Rottweiler Eğitimi Video
Yavru köpeklerin eğitimleri genel olarak 5. Aydan başlar. Tuvalet eğitimiyle başlayan eğitim süreci temel itaat ve ileri itaat eğitimleri, sosyalleştirme eğitimi, varsa davranış bozukluğu eğitimi gibi çeşitli eğitimlerle devam eder. Son dönemlerde yeni geliştirilen pozitif eğitim metotları, eğitimde ceza uygulamasını kaldıran, uzun vadede etkisi daha pozitif ve kalıcı bir eğitim sunuyor. Eğitimi tamamlanan köpekler sahiplerine, sosyal çevreye, ev ve şehir yaşamına daha uyumlu hale gelebilir. Bu eğitimleri, eğitimlerin nasıl olması gerektiği ya da eğitmenin nasıl davranması gerektiği, kısaca genel olarak Rottweiler eğitimi video anlatımlarıyla köpek sahiplerini bu konuda bilgilendiriyor.