Av köpekleri eğitimi nasıl yapılır? Av köpekleri nasıl hangi aşamalarla eğitilir?
Çapraz arama ve ferma eğitimi: Av arama esnasında köpek araziyi sağlı ve sollu aramalı ve komuta dinlemelidir. Bu eğitim ile avlağın düzgün aranması ve diğer yandan da avcının köpeğini rahatsız etmemesi sağlanır. Düz avlakta arama akıllıca komuta altında ve etap etap yapılmalıdır. Köpek sürekli rüzgâra karşı dönerek koku almaya çalıştığında yanımıza çağırmalıyız ve köpek koku aldığında asla durdurmamalıyız. Ormanlık alanda köpek düzgün aramıyor gibi gözükebilir. İyi eğitim almış bir köpeğe sahipseniz her yeri arayıp tarar her çalının altına bakar. Arama yapmakta olan köpeği uyarmak için köpeğin arama mesafesini ve hızını kısıtlamamıza gerek yoktur. Köpek koşarak da avını arayabilir. Fakat köpek sahibinin komutlarını dinlemeli ve dur, git, sağı ve solu işaret ettikten sonra aramalı.
Av köpek eğitimi çapraz arama: Bu eğitim için köpeğinizi rüzgâra karsı yatık pozisyonda bekletmelisiniz. Bu pozisyonda uçarın ne tarafta olduğunu rüzgâr sayesinde belirleyecektir. Köpeğinizi serbest bıraktıktan sonra hala yatar pozisyonda kalması gerekiyor. Sol yöne gitmesini istiyorsanız sol tarafa doğru iki adım atarak elle işaret ederek hadi komutunu verin. O tarafa koşup gerekli mesafeye ulaşınca iki kere ıslık çalarak yanınıza çağırın.
Sağ elinizi kaldırıp diğer tarafı işaret edin ve köpeğiniz size döndüğünde sizin sağ tarafa işaret ettiğinizi görmeli ve ona bu defa sağ yöne gitmesi için hadi komutunu vermelisiniz. Yeterince mesafeye ulaşınca tekrar diğer yöne yönlendirin. Böylelikle köpeğiniz çapraz koşu yapmış olacak. Köpeğiniz bu eğitimi iyi bir şekilde aldığında artık sizin elle yönlendirmenize de ihtiyaç duymayacaktır. Köpeğiniz ikilemde kalırsa sağa sola adım atarak elle yön göstererek onu cesaretlendirip yönlendirin. Köpeğiniz bu eğitime alışana kadar hep aynı avlakta tekrar yapmalısınız.
Av Köpekleri Eğitimi
Av köpekleri eğitimi ferma: ( köpeğin avın yerini göstermek için heykel gibi dik ve hareketsiz durma şekli) İçgüdüsel olarak tüm kuşçu köpeklerde ferma kabiliyeti vardır. Bunun için çok fazla bir çaba gerektirmemektedir. Köpeğiniz aport (avın üzerine atıp getirmesi) aldıktan sonra bazı hareketleri kontrol edebilmeliyiz. Kokuyu alınca sizden komut almadan avı kaldırmamalı. Ferma yapmak artık köpeğiniz için kolay olunca yapacağınız iki şey vardır.
1) Köpeğinizi avlağa bırakıp kuşu bulana kadar koşması. Bulduktan sonra da uçurup arkasından koşmasıdır. Bu seçenekte köpeğiniz %80 başarısız olacaktır ve sadece yorulacaktır.
2)bu seçenekte ise iyi uçabilen bir kekliğin ayağına ağırlık bağlayıp düzlüğe bırakalım. Köpeğimize ise uzayabilen bir iple fazla uzaklaşmaması için bağlayalım. Kekliği bizim bildiğimiz fakat köpeğimizin göremeyeceği bir yere bırakalım. Köpeği rüzgâra karsı yönlendirip köpeğimizin hareketlerini izleyelim. Köpeğin hareketlerinin bir anda değişmesi kokuyu aldığı anlamına gelmektedir. Kekliği kaldırmak için ona doğru yönlenecektir. Tam o sırada köpeğinizin ipini çekip onu durdurun ve yanına yaklaşıp onu okşayıp sakin bir şekilde konuşun. Keklik uçtuğunda köpeğiniz zıplayacaktır. 4_5 m fazla yaklaşmasına izin vermeyin. Yat komutası verin. Tekrar okşayarak sakin bir ses tonuyla konuşun ve kekliğin kalktığı yeri koklamasına izin vermeyin.
Bir kaç defa bu dersi tekrarladıktan sonra köpeğinizin avın kokusunu aldıktan sonra hareketsiz kaldığını göreceksiniz. O zaman ipi gevşetip yanına yaklaşabilirsiniz. Bir kaç dakika geçtikten sonra ileri gitmesini söyleyip kafasından hafifçe ileri itin. Köpeğiniz yavaş bir şekilde ilerleyecek kuş da o an uçacaktır ve köpeğiniz yat komutuyla orada kalacaktır. Ateş edildiğinde kekliğin arkasından koşarsa onu cezalandırın. Kulağını hafif bir şekilde çekip ona darılarak yanlış bir hareket yaptığını belirtin.
Av Köpekleri Eğitimi Fiyatları
Av Köpeği Eğitimi aport: Köpeğinize otur komutuyla karşınıza oturttuktan sonra 20_25 cm uzunluğunda, bir kaç yüz gramı geçmeyecek şekilde bir tahta parçası alın. Tahtayı hızla ağzına götürüp aport deyin ve bırakmamasını sağlayın. 3_4 sn sonra bırak komutuyla ağzından alın. Bu eğitimi 4_5 kez tekrarlayın. Cismi komut vermeden bırakmaya kalkarsa tut komutu verin. Gerekirse ellerinizle tutmasını sağlayın. Bu eğitim 2 ila 3 hafta sürebilir. Köpeğiniz cismi gösterip aport komutunu duyduğunda kendi cismi ağzıyla tutmalı ve bırak komutunda ise bırakmalıdır. 9_10 m uzağa cismi bırakıp köpeğinizi kayışından tutarak elinizle cismin yönünü göstererek Aport komutunu verin ve köpeğiniz ile birlikte koşar adımlarla cisme doğru yürüyün. Cismin yanına gelince tekrar aport komutunu verin. Köpeğiniz almakta tereddüt ederse başını elinizle cisme doğru eğdirin. Tekrar geri dönün ve köpeğinize bırak komutuyla cismi size vermesini sağlayın. Asla taviz vermeyin.
İngiliz pointer köpeğim var keklik avında kuş soyana girdiğinde cok hırs yapıp seri bir şekilde gidiyor ve fermada az bekliyor kuşu kaldryor ben yetişemeden ne yapmalıyım
Malasef pointer geneli aynı bende aynı pointer var 30 MT ip ile egiteme alacağım komut ile deneyeceğim