Köpekler biz insanların hayatına renk veren, yardımcı olan ve bizlere dostluk, arkadaşlık eden canlılardır. Bizler kopek alıp beslemek ister ve heves ederiz. Hayvan sevgisi güzel bir duygudur, güzel bir şeydir evet ancak bu canlıların da hayatlarını sizinle birlikte sorun yaşamadan idame ettirebilmeleri öyle çok da kolay bir olgu değildir. Onlara birçok konuda eğitim verilmesi gerekmektedir ki sizinle birlikte yazabilsin. Bu hem onun açısından hem de sizin açınızdan çok önemlidir.
Köpek eğitimine daha ilk günden, daha o ufak bir yavru iken başlanmalı ve sabırla, hiç yılmadan, kararlılıkla uygulanmalıdır. Nasıl bir insan da daha bebeklikten kazandıkları alışkanlıklar büyüyüp bazen kurtulmak istediğinde zorlanıyorsa diğer canlılar için de aynı durum söz konusudur. Hatta ve hatta bu bir köpek ise yavru iken vermediğiniz eğitimler köpeğinizin ilerleyen yaşlarında başa çıkamadığınız sorunlar olarak karşınıza çıkabilir. Bu çok değer verdiğiniz hayvanlarla ilgili sorun yaşamak çok üzecektir elbet bunun olmasını kesinlikle istemezsiniz.
Bu verilen eğitim aşama aşamadır ve çok çeşitlilik göstermektedir. Tasma eğitimi, oturma – kalkma, gel – git ( komut ) eğitimi, tuvalet eğitimi gibi eğitimler daha bir şekilde çeşitlilik göstermektedir. Bu eğitimler kimi köpek cinsine göre de değişiklik göstermektedir.
St Bernard köpek eğitimi dediğimiz zaman mesela bu köpeğin ihtiyaçları ön plana çıkar. Öncelikle bu ihtiyaçları çok iyi bilmemiz ve bunları hangi dönemlerinde karşılamamız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Bu köpek çiftlik köpeği, koyun sürüsü koruma köpeği gibi ırkların özelliklerini taşımaktadır. Arama kurtarma, yük arabası çekmede de işlevsel becerileri söz konusudur fakat bu özellikleri günümüzde arka planda kalmıştır. 85 – 90 kiloya ve 65 – 70 cm boya ulaşabilmektedirler. Bu sebeple soğuğa dayanıklılığı olan bu köpek ırkının egzersiz ihtiyacı çok aşırı değil, taranma ihtiyacı orta seviyededir. Eğitile bilirliği iyi derecede sıcakkanlı bir hayvanlardır.
Öncelikle yavru iken verilecek eğitimler çok önemlidir. Bunlara dikkat edip şu başlıklar altında toplayacağız; Tasma eğitimi, kafes için eğitim, tuvalet eğitimi.
Tasma eğitimi: Daha yavru iken tasma takmaya başlanılmalı ve kesinlikle boynunu sıkmayacak şekilde olmalı. Bu eğitimlerde dikkat etmeniz gereken konu o sizi çekiştirise durun ve hareket etmeyin, çekiştirmeden yürürse de mutlaka ödüllendirin.
Kafes için eğitim: Bu konuda da dikkat etmeniz en önemli koşul kafesi kesinlikle ceza amacıyla kullanmayınız. Kafes içine de mutlaka başka şeyler koyunuz. Örneğin köpeğnizin zarar veremeyeceği bir yapıda yatak, oynayabileceği birkaç oyuncak ve su bulundurun.
Tuvalet eğitimi: İlk bir kaç hafta bu konu için çok önemlidir. Bu konuda önem verilmesi gereken köpeğin yanlış ve istenmeyen bir hareketini engelleyip doğru olan hareketlerini ödüllendirerek alışkanlık kazanmasını sağlamaktır. İstediğiniz bir yere yapması için bir komut belirleyip onu alıştırın ve istediğiniz yere yaptığında ödüllendirin. Ancak bunun dışında bir yere yaparsa sert bir dille sinirlendiğinizi belli edin.
Daha yavruyken verilen bu eğitimler her köpek gibi St Bernard köpek eğitimi için de çok önemli ve üzerinde durulması gereken konulardandır. Tabi bunu bu cins köpekte alıştırmak belki aşırı zor olamayabilir ancak her köpek aynı değildir ve daha fazla ilgi ve daha fazla eğitim verilmesi gereken köpekler vardır. Her köpek eğitilebilir evet ama bu eğitime başlanılan yaş, köpeğin cinsi ve siz değerli hayvan severlerin bu konudaki kararlı ve sabırlı tutumu etki ettiğini unutmayıp sadece köpeğinizin eğitim süresi farklılık gösterebileceğini biliniz. O sebepten ötürü diyoruz ki ağaç yaşken eğilir. Sizler de yavruyken sabırla eğitmeye başlayın köpeklerinizi.